En annerledes bok om byen

Et samarbeid mellom kunstner Gry Dørnberg Olsen og tekstforfatter Eirin Bjørnstad har resultert i ei bok om Tromsø som blir relativt unik. – En måte å feire hjembyen på, sier de to damene.

Både Gry og Eirin har sine røtter dypt begravd i Tromsø-byens historie, og kan telle slekt flere generasjonsledd bakover. Mens Gry har emigrert sørover og lever et liv som gårdskjærring i skogen i Hedmark, er Eirin fremdeles å finne ruslende i Tromsøs gater.

– Fellesnevneren er at vi begge er skapende mennesker og at vi elsker byen vår! Vi kan gå rundt i gatene og peke på hus og steder og si: Der ble farfaren min født, eller: På loftet i dette huset bodde oldemora mi da hun jobbet som tjenestejente, forklarer Gry. Hun kommer stadig på besøk til hjembyen for å hente inspirasjon og har laget flere bilder med motiver fra Tromsø.

– Jeg har drevet på i mange år og er en såkalt autodidakt kunstner, smiler hun. – Selvlært, med andre ord. Og selv om jeg har prøvd mye forskjellig opp gjennom åra, så er det som naive art-kunstner jeg føler meg mest hjemme. Da får jeg bruke fargene slik jeg ønsker.

Inspirert av fotograf

Det var et foto av Rakettkiosken tatt av den ikke ukjente Tromsø-fotografen Yngve Olsen som startet serien med Tromsø-bilder. – Er det ikke flott at vi kan inspirere hverandre, spør Gry med entusiasme. – Da jeg så det fotoet, kastet jeg meg umiddelbart over skisseblokka og tegnet mitt første motiv fra hjembyen. Rakettkiosken og mitt alter ego, Frøken Fryda, smiler hun. – Det fikk stor oppmerksomhet da jeg publiserte det på Facebook, nok til at det ble sak i lokalavisa. Dermed var jeg i gang. Ishavskatedralen, Domkirka og Sjømannshjemmet. Polarmuseet og Dalsbøkiosken. Det er så mye å ta av! Lista over bygninger, steder og folk som jeg ønsker å ta for meg er lang…

Traff ordkunstner og forfatter

Tilfeldighetene ville ha det til at Gry traff Eirin på omtrent samme tid, og tanken om å skape noe sammen kom ganske kjapt opp som tema, over en latte på en av byens mange kafeer. Flere planer ble lagt gjennom et ørlite glass rødvin ved neste bybesøk.

– Sånn er det når kreative folk møtes, smiler Eirin. – Da skjer det ting!

Eirin har bakgrunn som journalist, produksjonsleder i NRK og nå som leder i eget firma, Godt Fortalt. – Det er historiene og betraktningene rundt dem som fascinerer meg. Formidlingen, hvilke situasjoner legges det vekt på, hvilke ord bruker vi. Sånne ting. I boka har vi bestemt oss for å ta utgangspunkt i dette med personlige betraktninger, ispedd litt real faktainformasjon. Derfor har vi kalt tekstene for petiter, forteller hun. – Et begrep som best favner denne måten å formidle en tekst på.

Fra venstre: Eirin Bjørnstad, Gry Dørnberg Olsen og gallerieier Hilde Eilertsen Sletvold

 

Lansering senhøstes

Damene har alliert seg med den energiske og entusiastiske galleri- og kafeeieren Hilde Eilertsen Sletvold og planlegger storstilt vernissage, boklansering og generelle festligheter i forbindelse med bokutgivelsen.

– Ikke alt er i boks enda, smiler Hilde, innehaver av byens mest populære galleri, Galleri NORD, samt Smørtorget kafé. – Men vi har skumle planer! Gleder meg, smiler hun.

– Rød kjole og diadem, påpeker Eirin.

– Helt klart, ler Gry. – Og masse, masse Tromsø-folk som elsker byen sin!

 

BOKA:

72 fargerike sider mellom faste permer – en perfekt gave til deg selv eller noen du vet elsker Tromsø-byen av hele sitt hjerte. (Se eksempel på tekst og bilde inni boka, nederst i saken)

Boka vil koste 300 kroner og være tilgjengelig for salg utvalgte steder i Tromsø, pluss for bestilling direkte på nett, både for privatpersoner og bedrifter.

(For større bestillinger vil det være mulig med noe rabatterte priser, forutsatt at bestilling er mottatt før trykkestart 1.august.)

Boka vil være klar for levering/utsendelse 1 september i år: Du kan forhåndsbestille ditt eksemplar her

Bedrifter: Interessert i å vite mer om boka, kanskje du ønsker å ta den inn i sortimentet ditt? Ta kontakt med Gry på telefon 452 18011 eller e-post gry@dornberg.no. 

Translate »