Dornberg-kunst ble 5.klasse kompetansemål

Lærer Vivian Andersen skulle overvære en gudstjeneste i Ishavskatedralen sommeren 2017, da hun fikk øye på utstillingen som var i ferd med å åpne i det ytterste kirkerommet. Møtet med kunst og kunstner resulterte i et samarbeid som nå smykker ut skolens vegger. – Elevene har jobbet kjempegodt med dette!

Lærer Vivian Andersen
Rosa og Henrik foran Hesten

Det er 5. klasse på Ramfjord skole som har tatt for seg noen av naive art-kunstner Gry Dørnberg Olsens verker og laget dem til side egne, helt unike, uttrykksfulle kunstverk.

– Det er et kompetansemål i LK-06 som ligger litt til grunn i oppgaven. Hovedtanken bak er å lage kunst som kan pynte opp på skolen, forklarer Vivian som synes prosessen har vært utfordrende og spennende.

– Elevene har blant annet jobbet med farger, fargesymbolikk og de har sammenlignet bruk av teknikker og virkemidler innenfor folkekunst og kunsthåndverk i ulike kulturer ved bruk av digitale og andre kilder. Vi har funnet særtrekk, fargebruk, motivbruk og så har vi sammenlignet med andre bilder som har skygger, penselstrøk og så videre.

Ikke bare kreativt
Gry leverte noen utvalgte verker til klassen, i digitalt format og uten farger, slik at de bare kunne printe det i ønsket størrelse og antall. Elevene har også jobbet enkeltvis med mindre størrelser. – Veldig lettvint, smiler Vivian.

Originalen til venstre

Å jobbe på denne måten med kunst og papimosaikk er også positivt for det sosiale samspillet i klassen:

– Det å jobbe i gruppe er også godt for det sosiale i klassen. Ikke alle syntes at det var gøy, men flertallet har kost seg med dette gruppearbeidet. De var også litt imponerte over at jeg hadde snakket med en ekte kunster, og syntes at bildene de fikk å jobbe med var fantastisk fine, sier hun. – Det å kunne samarbeide med en kunstner på denne måten gir både meg og elevene et «piff»

Man tager et nokså blankt ark…

Imponert over resultatet
Kunstner Gry er «søkkandes imponert» over hva elevene har fått til.

Jørgen, Mathias og Elias foran Kirka

– Det må ha vært en tålmodighetsprøve, med alle de små papirbitene som man skal prøve å sette sammen til en helhet, sier hun. –  Og en helhet som fungerer så fint! Når jeg ser dette så blir jeg kjempeinspirert, smiler hun.

– For meg er det utrolig morsomt at de har valgt akkurat mine bilder som utgangspunkt, og om det gir dem glede å gjøre dette, så gir det i alle fall meg lyst til å lage enda flere bilder! Og fargebruken skal jeg virkelig stjele litt av. Jeg synes nesten disse ble bedre enn originalen, avslutter hun.

– Her har det jobbet mange kreative og flinke elever!

Offisiell åpning
Lærer Vivian forteller at det blir offisiell åpning av utstillingen når de er ferdige med alle bildene.

–  Vi gleder oss til åpningen når bildene er ferdig og montert. Det blir på skolens åpen dag 5. april, forteller hun. – Alle er hjertelig velkomne til å se!

 

Translate »