Professor vil hente Tromsø-kunstnere til Kina

Professor Gao, en ledende kinesisk kunstner og kulturpersonlighet, ønsker å samarbeide med nordnorske kunstnere i fremtidige prosjekter der utveksling av kunst, inspirasjon og kreativitet står sentralt. Galleri NORD stilte opp med et knippe lokale billedkunstnere. Og noen av dem blir kanskje med til Kina…  

 

Professor Gao og David Mirko Jenis er svært imponert over det Tromsø-kunstnerne har å vise frem.

Tekst og foto: Gry Dørnberg Olsen
Gao, som også går under kunstnernavnet Steven her i Vesten, er tilknyttet Sino Nordic Association, som er en upolitisk og ikke-komersiell organisasjon. Organisasjonen har som formål å skape kunst- og kulturutveksling mellom Norge og Kina. Gao selv er en svært allsidig kunstner, og har vært  aktiv innen både bildende kunst, fotografi og film i en årrekke. – Hans store drøm er å få lage film der nordnorsk natur kommer i fokus, og han er nå på en reise der han samler både inntrykk, kontakter og samarbeidspartnere til kommende fremtidige prosjekter, sier leder for Sino, David Mirko Jenis. Han er for anledningen tolk for Gao, som ikke snakker engelsk.

Inviterer til kunstprosjekt – og et møte mellom mennesker
Hilde Eilertsen Sletvold, leder for Galleri NORD, følte seg beæret over å få lov til å presentere et knippe kunstnere hun mente ville være aktuelle for et utvekslingsprosjekt mellom Tromsø og Kina. –  Dette er inspirerende for oss, smiler hun mens hun viser professor Gao og hans tolk David Mirko Jenis,  rundt i galleriet. Jenis er i tillegg til å være tolk for Gao denne søndagen, også leder for organisasjonen som Gao er tilknyttet.

Sletvold er opptatt  av å vise mangfoldet blant lokale kunsterne. – Det er viktig for oss å være rause. Kvalitetsbevisste, men også åpne for kunstnere som ikke er helt etablerte – enda! Det blir lagt merke til. Noe som nå resulterer i at vi kan være med å legge til rette for slike prosjekter som Gao her inviterer til. .

Lene tror det ville være spennende å ha utstilling i Kina også.

– Det er gjennom åpenhet og dialog vi kan få til spennende prosjekter. Det sier Bernt Johan Ottem som er fascilitator for Sino.  – Vi har lyst til å invitere utvalgte Tromsø-kunstnere til Kina for å ha en utstilling, og deretter kanskje en workshop med kinesiske kunstnere. I første omgang. Så kunne vi gjort det motsatt og invitert kinesiske kunstnere til oss, smiler han.  Prosjektet er tenkt tilrettelagt over tid: – Det er mange ting som må falle på plass. Vi må knytte kontakter, finne gallerier, kunstere og finansiering.  Men det kan bli stort. Og veldig spennende!

Anne og Linn vil gjerne reise til Kina og samarbeide med kinesiske kunstnere.

Vil gjerne til Kina
– Det er klart at et sånt prosjekt er høyaktuelt for oss. Det sier Lene E Westerås som er forfatter og fotograf. Hun er en av kunstnerne som er invitert til å vise frem arbeidene sine for professor Gao. Hun er straks på farten til Komi i Russland der hun skal stille ut arbeide hun har laget i samarbeide med en annen kunstner. – Et slikt prosjekt er en unik sjanse til å skape noe nytt og spennende som både handler om kunst, kultur – og mennesker, ikke minst. Da David Mirko Jenis oversetter Lenes ord for Gao nikker han gjenkjennende: – Det er møtet mellom mennesker som er viktig, påpeker han. – Personlig, direkte og intimt. Mennesker som møtes gjennom kunst. Deling av ideer og inspirasjon. Også Anne Ørbo, som maler i akryl og Linn Løvlimo, som utfolder seg med olje og kull, samt Gry Dørnberg Olsen, som driver med tusj og trykk, vil til Kina. – Dette er utrolig spennende, smiler de tre.

Translate »